Allergia

AZ ALLERGIÁRÓL

Az allergia korunk civilizációs betegsége.
A betegek száma fokozatosan nő, Európában és hazánkban mára már minden ötödik ember allergiásnak mondható.

Megnézem

Az allergia egy hibás immunválasz,
a szervezet ellenanyagot kezd el termelni egy ártalmatlan környezeti összetevő (pl. pollen, por, állatszőr…) ellen, mely folyamat során gyulladásos reakció zajlik le.

Az allergiás hajlamot génjeinkben hordozzuk,
azonban az, hogy kiből és milyen mértékben lesz allergiás, az a környezeti hatásoktól függ. Már gyermekkorban megmutatkozhat az allergiás hajlam, és igen gyakori, hogy az eltérő típusú allergiás betegségek követik egymást.

Az allergia jellegzetes tünetei lehetnek:

  • tüsszögés
  • vízszerű orrfolyás
  • szemviszketés
  • torokkaparás
  • hallójárati viszketés
  • bőrkiütés
  • ekcéma
  • fejfájás
  • fáradékonyság

A leggyakoribb allergiás betegség a szénanátha – szaknyelven az allergiás rhinitis. Attól függően, hogy a tünetek pollenszezonhoz kötötten, vagy egész évben jelentkeznek, megkülönböztetünk szezonális és folyamatosan fennálló (perzisztáló) szénanáthát.

A szezonális szénanátha időszaka már márciusban megkezdődik a mogyoró, éger, juhar, nyár és fűzfa virágzásával. Egészen a nyár elejéig folytatódik ezek sora, kiegészülve a fűfélék, rozs, búza és egyéb növények pollenszórásával. A legmagasabb allergenitása a pázsitfűféléknek, az üröm- és parlagfűnek van. Ez utóbbi augusztus-szeptember hónapokban tombol. Érdemes megfigyelni, hogy az allergiás tünetek jelentkezésekor éppen milyen növények közelében tartózkodott.
Töltse le pollennaptárunkat!

A folyamatosan fennálló náthát kiváltó források leggyakrabban a házipor, állati szőr, penészgomba, különböző kémiai anyagok. Ezekkel az allergénekkel folyamatosan találkozik a szervezet, kiiktatásuk is meglehetősen nehéz.

Bezárom

AZ ALLERGIÁS RHINITIS KEZELÉSE

Sajnos az allergiás rhinitist meggyógyítani nem lehet, csak a tüneteket tudjuk kezelni. Terápiás szempontból az lenne a kézenfekvő, ha az allergéneket el lehetne kerülni, azonban egy pollenben gazdag környékről való elköltözés, vagy a kedvenc háziállattól való megválás a tapasztalatok szerint sokszor megoldhatatlan.

Megnézem

A GYÓGYSZERES KEZELÉS

A gyógyszeres kezelés magába foglalja az antihisztaminok, orrsprayk, szemcseppek, szteroidok és hörgőtágítók, vagy megfelelő esetben az immunterápia alkalmazását.

Az antihisztaminoknak kulcsszerepe van, ezek alkalmazása az allergiás terápia alappillérei, mert a tüneteket hatékonyan gátolják. Képesek enyhíteni az orrfolyást, az orrdugulást, a tüsszögést, a viszketést, a szemtüneteket. A régebbi gyógyszerek ugyanakkor számos mellékhatást is okozhattak például álmosságot, fáradékonyságot.

Még több információ az allergia kezeléséről

Ma már szakmai ajánlás, hogy a gyógyszeres kezelés kiváló kiegészítője lehet a tengervizes orrspray használata, amely kíméletesen tisztít, csökkenti az orrdugulást és eltávolítja az orrból a port és a polleneket is. Mivel a tengervizes orrspray természetes összetételű, így nincsenek mellékhatások, nincs hozzászokás és nem szárítja ki az orrnyálkahártyát. Rendszeresen, mindennap használható szemben más, gyógyszertartalmú, hatóanyagos orrcseppekkel, amelyek 5 napon túli használata nem javasolt.

Bezárom
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyilvánosan Működő Rt.

A termék alkalmazásával kapcsolatos információkról a termekinformacio@richter.hu címen érdeklődhet.

Document ID: KEDP/DAE9BA, Lezárás dátuma: 2023.10.11.