Hasznos

A HATÓANYAGOS ORRSPRAY

Közismert, hogy a felső légúti fertőzések kapcsán kialakult orrdugulás enyhíthető a gyógyszertárakban recept nélkül kapható, érösszehúzó vegyületet tartalmazó ún. hatóanyagos orrcseppek vagy orrspray-k használatával is.

 

Megnézem

Ezek hatásmechanizmusa közös: a hatóanyag az orrüreget bélelő nyálkahártyára jutva a hajszálereket jelentősen szűkíti, ezáltal a nyálkahártya vastagságát csökkenti, megszüntetve az orr dugulását.

Sok készítmény egyéb összetevőket, pl. eukaliptuszolajat, levendulaolajat, mentolt tartalmaz, legtöbbjük tartósítószert is. Az illóolajok a használatot kifejezetten kellemessé teszik és ebben rejlik fő veszélyük is, a túlzott használat. Az erőteljes hajszálér-szűkítő hatás ugyanis durva beavatkozás az orrnyálkahártya – például hőmérséklet- és páratartalom-változás hatására kialakuló – önszabályozó folyamatába. Ez az oka, hogy egyik készítményt sem szabad egy hétnél tovább használni, ellenkező esetben kialakulhat a hozzászokás; a felső légúti fertőzés, mint ok gyógyulását követően is fennálló orrdugulás.

Ilyen esetekben a tengervizes sóoldat elősegíti a sokszor indokolatlanul gyakran- vagy túl hosszú ideig használt hatóanyagos orrcseppek, orrspray-k következtében kialakult függőség megszűnését és a korábbiakban említett egészséges önszabályozás visszaállását.

Bezárom

A TENGERVIZES ORRSPRAY

Ma már szakmai irányelvek is kimondják, hogy allergiás rhinitis-ben a tengervizes orrspray-k használata ajánlott, kiegészítő terápiaként. A tengervizes orrspray élettanilag optimális közeget biztosíthat az orrban.

Megnézem

Mivel természetes összetételű, így nincsenek mellékhatások, nincs hozzászokás, biztonságos a szervezet és az orrnyálkahártya számára. Rendszeres, akár napi használatával csökkenthetjük a nátha és az allergiás rhinitis kellemetlen tünetetit is. Terápiás használatban jó kiegészítője lehet a náthában alkalmazott egyéb készítményeknek. Hosszútávon alkalmazható, szemben más, gyógyszertartalmú, hatóanyagos orrcseppekkel, amelyek 5 napon túli használata károsíthatja az orrnyálkahártyát.

Bezárom

IZOTÓNIÁS OLDATOK

A tengervizet tartalmazó orrspray-k két formájával az izotóniás és a hipertóniás sóoldatokkal találkozhatunk a gyógyszertárakban. Mindkét fajtára igaz, hogy ásványi anyagokat, és nyomelemeket tartalmaznak, amelyek segítenek az orrnyálkahártya épségének, egészségének fenntartásában.

Megnézem

Az izotóniás sóoldat azt jelenti, hogy a vízben a nátrium-klorid pontosan olyan töménységben van jelen, mint a szervezetünk folyadéktereiben: ez 9 g-ot jelent kilogrammonként. Az izotóniás oldatok rendszeres, hosszú távú használata javasolt minden korosztály számára:

elsősorban a nyálkahártya kiszáradásának megelőzése,
az orrhigiéné fenntartása,
a bekerülő szennyeződések,
allergiát kiváltó részecskék, pollenek hatékony eltávolítása céljából.

Természetes összetételéből adódóan nincsenek mellékhatásai, nincs irritáló hatása, nem alakul ki hozzászokás.Kiválóan alkalmas orrfújásra képtelen kisdedek számára is a hatékonyabb orrszívás érdekében a váladék fellazítására, illetve a váladék beszáradásának megelőzésére.

A többi, érösszehúzó- vagy egyéb hatóanyagot tartalmazó készítménnyel szemben használata várandós anyukák számára is javasolt.

Kiegészítő terápiaként az allergiás náthán kívül alkalmazhatjuk meghűlés esetén is.

Bezárom

HIPERTÓNIÁS OLDATOK

A hipertóniás sóoldatot tartalmazó orrspray-ket orrdugulással járó felső légúti megbetegedések, influenza, vírusos nátha, orrmelléküreg-gyulladások kezelésében alkalmazhatjuk eredménnyel.

Megnézem

Az orrnyálkahártyára jutva onnan – magasabb sótartalma révén – vizet von el, így kíméletesen, de hatékonyan csökkenti az orrdugulásáért felelős nyálkahártya-duzzanatot. A duzzanatcsökkentő hatás révén az esetlegesen lezáródott arc- és egyéb melléküregek megnyílnak, ezáltal a betegséggel járó jelentős orrváladéktól is könnyebben megszabadulhatunk. A keletkező váladék módszeres eltávolítása a másodlagosan, szövődményként kialakuló középfül- vagy tüdőgyulladások megelőzése céljából is igen hasznos!

A pumpás változatok az oldat porlasztása során azt egyenletesen, kíméletesen oszlatják el a nyálkahártya felületén, működésükhöz segédanyag, illetve hajtógáz nem szükséges. A mechanikus szórófej jól illeszkedik minden orrtípushoz. További előnyük, hogy a kisebb nyomás miatt sokkal ritkább az oldat azonnali orrgaratba jutása.

Bezárom

AZ ADRIAI-TENGER JÓTÉKONY HATÁSA

Amennyiben alaposan megvizsgáljuk az Adriai-tenger vizét, benne több mint 80 létfontosságú ásványi anyagot és nyomelemet találunk. Többek között magnéziumot, kalciumot, rezet, mangánt, cinket, vasat, foszfort, jódot, szelént. Sajnos ezekből egyre kevesebb található élelmiszereinkben, így a szervezet „ki van éhezve rájuk”.

Megnézem

A tengervíz összetevői olyan összhangban, olyan fiziológiás koncentrációban vannak jelen, melyet lehetetlen laboratóriumi körülmények között előállítani. Ezáltal tud ideális feltételeket nyújtani a légutak és az orrnyálkahártya egészséges működése, szükség esetén gyógyulása számára. Biztosítja a természetes közeget, a sejtek stabilitását, így a szervezet védelmét a behatolókkal szemben, és a tisztulás lehetőségét.

A tengerparti pihenések kedvező hatását légutaink egészségére, közérzetünk javítására mindannyian jól ismerjük. „A sós levegő csodát tesz”, szoktuk mondani. Elfújja a náthát, tisztítja a tüdőt, erősíti az immunrendszert. Jól jönne egy „kis Adria” a házipatikában!

Bezárom

SZABAD ÉS TISZTA LÉGZÉS ALLERGIÁSAN IS

Az allergia sokunk életét megkeseríti.Az állandó orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés és szemviszketés rontja a komfortérzetet és az életminőséget, sőt az allergiás ember hangulatát is. Az allergia az immunrendszer fokozott, túlérzékeny reakciója valamilyen külső ingerre vagy allergénre (például porra, pollenre, virágporra, állatszőrre). Az allergia súlyosabb esetben érintheti az egész hörgőrendszert, ez az allergiás asztma, gyakoribb azonban az orrnyálkahártya gyulladása, ez utóbbi az allergiás nátha.

Megnézem

Ajjaj, nem kapok levegőt – kellemetlen tünetek keserítik az allergiások életét

Ha valaki allergiás náthától szenved, akkor az allergéneknek „köszönhetően” szinte folyamatos gyulladásban van az orrnyálkahártyája: viszket, bedugul az orra, tüsszög, vízszerű orrfolyást tapasztal. A pollenek, a por, az állatszőr ugyanis folyamatosan irritálják az orrnyálkahártyát. Kevésbé ismeretes, de az orrnyálkahártya az immunrendszer fontos előszobája: kiszűri a levegővel belélegzett nagyobb kórokozókat, az általa termelt váladék pedig kitakarítja ezeket az orrüregből. Normál esetben a nyálkahártya nedves, csillós hengerhámján a száraz részecskék megtapadnak, a csillószőrök pedig ritmikus mozgással szállítják arrébb ezeket a garat felé. Azonban ha allergének támadják meg az orrunkat, akkor a nyálkahártya bőségesebb váladékot termel, hogy valahogy kipucolja az orrból a „betolakodókat”, a fokozott nyálkahártya-működés pedig annak bedagadásához és orrduguláshoz vezet.
De jó tudni, hogy van megoldás!

Regeneráljuk az orrnyálkahártyát egyszerűen

Egy tengervizes orrspray, mint az Aqua Maris®, tökéletes segítségünk lehet az allergiás időszakban is, csempésszünk hát egy kis Adriát a házi patikánkba! Hogy miért? A tengervízben több mint 80 létfontosságú ásványi anyag és nyomelem található, például magnézium, kalcium, réz, mangán, cink, vas, foszfor, jód és szelén, ráadásul összetevői olyan fiziológiás koncentrációban vannak, melyeket az orrba juttatva ideális feltételeket teremtünk a légutaknak és az orrnyálkahártyának az egészséges működéshez.
Az Aqua Maris® orrspray rendszeres használatával biztosítjuk az orrnyálkahártya természetes közegét, hozzájárulunk sejtjeinek stabil működéséhez, segítjük a tisztulását és erősítjük a szervezet védelmét a behatolókkal szemben. Mindezek mellett a rendszeres használat során lemoshatók a felületről a kórokozók, az irritációt okozó allergéneket, ezzel egyszerre tisztítjuk meg az orrnyálkahártyát és járulunk hozzá regenerációjához. Nem véletlen, hogy az elmúlt években a fül-orr-gégész szakma kifejezetten ajánlja allergiások számára a tengervizes orrspray használatát kiegészítő terápiaként, hiszen ma már vizsgálatok bizonyítják, hogy segítenek enyhíteni az allergia tüneteit.

Kíméletes megoldás orrdugulás ellen!

Az allergiások általában valamilyen hatóanyagot tartalmazó orrspray-vel próbálnak megszabadulni az orrdugulástól. Ez rövid ideig jó megoldás lehet, mert a gyógyszer hatóanyagai csökkentik az orrnyálkahártya duzzanatát. Ám hosszú távon vagy túl gyakori használattal nem számíthatunk a hatóanyagos orrspray-kre. Ezek a készítmények legfeljebb 7-10 napig használhatók, az allergiaszezon pedig ennél jóval hosszabb ideig tart! Azért is érdemes a hatóanyagos orrspray helyett valamilyen más megoldást keresni, mert már 1 hétnél tovább tartó használat mellett is hozzászokást okozhatnak, és kiszáríthatják az orrnyálkahártyát is, ami tovább rontja annak állapotát és gyengíti működését. Ha ezt szeretnénk elkerülni, és megszabadulnánk az orrdugulástól, válasszunk egy olyan természetes, mégis hatékony megoldást, mint az Aqua Maris® Strong orrspray.
Az Aqua Maris® Strong egy hipertóniás tengervizes orrspray, amely magas sótartalma révén segít megszüntetni a kellemetlen orrdugulást. Hogy hogyan? Az oldat a benne lévő sónak köszönhetően vizet von el az orrnyálkahártyából, így csökkenti az orrdugulásért felelős nyálkahártya-duzzanatot. Ha a duzzanat lelohadt, akkor megnyílnak az orr- és egyéb melléküregek, és könnyebben el tudjuk távolítani az orrunkból a váladékot.
Aqua Maris® és az Aqua Maris® Strong orrspray-k természetes alapanyagúak, nem okoznak hozzászokást, hosszabb távon is napi rendszerességgel használhatóak, mindaddig, amíg szükségét érezzük – az allergiaszezonban ez nagy előny. Hajtógáz helyett pumpával működnek, a sós oldat egyenletesen oszlik el az orrban. Könnyen adagolható, kíméletes az alkalmazása, és nincs irritáló hatása. Mivel csak természetes alapanyagokat tartalmaz, ezért várandós kismamák és szoptatós anyák is biztonsággal használhatják. Ha támad az allergia, tegyen egy szívességet az orrának és kezelje az Aqua Maris® termékcsalád megfelelő készítményével!
Hidratálásra, allergének lemosására Aqua Maris®,
orrdugulásra Aqua Maris Strong!®

Bezárom

ORRDUGULÁS VÁRANDÓSAN?

A várandósság egy csodálatos állapot, ám rengeteg változást hoz egy nő életébe testileg és lelkileg egyaránt. A szervezet felkészül egy új élet kihordására, táplálja, védi a kisbabát, mindeközben viszont olyan dolgok is történnek a kismamával, amelyek esetenként kellemetlenek is lehetnek.

Megnézem

Segítség, nem kapok levegőt!

A kismamákkal is megesik például, hogy megfáznak, esetleg allergiásak lesznek a babavárás alatt, vagy egyszerűen „csak úgy” nem kapnak levegőt. Még a legelővigyázatosabb kismama is elkaphat egy könnyű náthát, hiszen várandósság alatt gyengébb az immunrendszer. A nátha egyik kellemetlen tünete lehet a folyamatos orrdugulás, amitől mindenki szeretne minél előbb megszabadulni.
Allergia is sújthatja a várandós nőket, ha egyébként is érzékenyek valamire – porra, pollenre, állatszőrre, fűfélékre. Az egyik kellemetlen tünet itt is az orrdugulás, ráadásul ilyenkor a leendő anyuka nem használhatja a már korábban megszokott, allergia elleni gyógyszereket a tünetek enyhítésére.
És van még egy harmadik ok, amikor úgy dugul be egy kismama orra, hogy se nem náthás, se nem allergiás. A terhesség alatti orrdugulás általában a második trimesztertől kezdődik, de akár az egész terhesség alatt fennállhat. Hátterében a női testben fellépő hormonális változások állnak. Ilyenkor pl. a megemelkedett progeszteron szint fokozza a test vérellátását, ami az orrnyálkahártyában is vérbőséget okozhat. Emiatt az orrnyálkahártya megduzzad, az orrjáratok beszűkülnek – a kismama orra bedugul, és nem kap rendesen levegőt. A várandósság alatti orrdugulásnak külön neve is van az orvosi irodalomban: ez az ún. terhességi rhinitis. A probléma a kismamák legalább harmadát érinti, de nem kell tőle megijedni, mert sokkal egyszerűbb a megoldása, mint gondolnánk.

Van biztonságos orrspray!

A várandósság ideje alatt, akár a hormonális változások, akár megfázás vagy allergia okozza az orrdugulást, az orvosok általában nem ajánlják a hatóanyagokat tartalmazó, hagyományos orrcseppek vagy orrspray-k használatát. Ezek hatóanyagai ugyanis az erek szűkítésével fejtik ki hatásukat. Szerencsére nem kell beletörődnünk az állandó orrdugulásba, ilyenkor jusson eszünkbe az Aqua Maris® Strong. Ez a hipertóniás, tengervizes orrspray magas koncentrátumú sóoldatot tartalmaz, hatékonyan csökkenthető vele az orrnyálkahártya duzzanata. Ezáltal könnyen kezelhető vele az orrdugulás, segítségével újra szabaddá válnak a légutak.

Hogyan segít a tengervíz?

Az adriai tengervíz tele van létfontosság ásványi anyagokkal és nyomelemekkel. Az ebből készült Aqua Maris® Strong pedig tartalmazza ezeket, valamint magas sótartalma révén segít megszüntetni a kellemetlen orrdugulást. Az orrba permetezett oldat a sónak köszönhetően vizet von el az orrnyálkahártyából, ezzel hatékonyan csökkenti az orrdugulásért felelős nyálkahártya-duzzanatot. Ha pedig a duzzanat lelohadt, máris megnyílnak az orr- és egyéb melléküregek, így könnyebben ki tudjuk fújni az orrunkat, el tudjuk távolítani a felgyülemlett orrváladékot. Ezzel megszűnik az orrdugulás okozta kellemetlen érzés, és újra kaphat levegőt a kismama. Ez segíthet megelőzni azt is, hogy szövődményként valamilyen gyulladás alakuljon ki pl. az arc- és homloküregben.
Az Aqua Maris® Strong orrspray előnye, hogy természetes alapanyagú és nem okoz hozzászokást. Emiatt a tulajdonsága miatt hosszabb távon is, napi rendszerességgel használhatjuk, mindaddig, amíg az orrdugulás fennáll. További előnye, hogy hajtógáz helyett pumpával működik, a sós oldat így egyenletesen oszlik el az orrban. Könnyen adagolható, kíméletes az alkalmazása, és nincs irritáló hatása.
Az Aqua Maris® Strong segíti tehát a kismamák és szoptatós anyukák orrdugulásának hatékony és kíméletes kezelését. A tengervíz jótékony hatásának köszönhetően pedig szabályozza az orrnyálkahártya normál működését, támogatja a megfelelő élettani állapot megtartását.

Bezárom

ÁLLANDÓ ORRCSÖPÖGÉS, ISMERŐS? ORVOSOLJUK MIELŐBB!

Sok ember küzd a folyton csöpögő orrával, amely probléma állandó szipogással, orrfolyással és orrfújással jár. Ez egy idő után pedig elég kellemetlenné és idegesítővé tud válni – nem csak a beteg, hanem a környezete számára is.

Megnézem

Miért csöpög folyton az orrunk?

A csöpögő orr problémáját több dolog is okozhatja:

  • vírusos nátha
  • allergia
  • vazomotoros, más néven ismeretlen eredetű nátha.

A vírusos nátha múló kellemetlenség, amelyet a több mint 120 féle náthavírus valamelyike okoz. Cseppfertőzéssel terjed, tünetei pedig az orrnyálkahártya gyulladása miatti orrfolyás – eleinte vízszerűen, majd sűrűbb váladékkal, emellett tüsszögés, orrdugulás, köhögés is jellemző erre a betegségre. A vírusos nátha általában 4-10 nap alatt lezajlik, a gyógyulás után a tünetek, így az orrfolyás, orrcsöpögés is megszűnnek.
Az allergia ennél hosszabb ideig képes keseríteni életünket az allergiaszezonban. Ez a betegség az immunrendszer fokozott, kóros reakciója az allergénekre. Ez az allergiásoknál állandó orrdugulást, orrfolyást, orrviszketést és tüsszögést okoz. Az allergia lefolyásának hossza függ attól, hogy a beteg mire allergiás, függ az allergia mértékétől és az allergiaszezon időtartamától is – tehát ez határozza meg azt is, hogy meddig küzdünk a folyamatos orrdugulással, orrfolyással.

 

Ha csak csöpög és csöpög és csöpög…

Az állandóan csöpögő orr jelenségének okozója lehet a vazomotoros, vagy ismeretlen eredetű nátha Mi is ez? A vírusos náthához és az allergiához hasonlóan bőséges, vizes orrfolyással, fokozott orrváladékozással járó betegség, melyet a vegetatív idegrendszer egyensúlyzavara okoz.
A kiváltó okai tehát nem allergének, hanem különböző ingerek, úgy, mint:

  • termikus (hidegből bemegyünk a melegbe, vagy fordítva)
  • kémiai (illatra)
  • hormonális
  • vagy pszichikai ingerek

Ezek mind az orrnyálkahártyánk rohamos megduzzadását és az orrunk vizes váladék-kiválasztását idézik elő.
A panaszok krónikusak, azaz tartósak, elhúzódó jellegűek. A tünetek néha elmúlnak, időről-időre azonban újra megjelennek és bosszantó részei életünknek.
A betegséget nazális hiperaktivitás szindrómának is nevezik, méghozzá azért, mert leginkább az orrot készteti fokozott „munkára”, vagyis a leggyakoribb tünet a bőséges vizes orrfolyás és az orrdugulás, ugyanakkor a vírusos nátha és az allergia egyéb tünetei (köhögés, tüsszögés, szemviszketés, láz) nem jellemzőek. Vazomotoros nátha esetén sem allergént, sem kórokozót nem lehet kimutatni, így válik világossá, hogy nem ez a két betegségtípus okozza a panaszokat.

Aqua Maris®

Foglalkozzunk az orrfolyással!

A folyamatos orrfolyást a legtöbben nem érzik komoly problémának, és ezért nem foglalkoznak vele, hogy kiderítsék mi okozhatja, vagy hogyan tudnák kezelni.
Fontos tudni azonban, hogy hogy az orrnyálkahártya duzzanata maradandóvá is válhat, szélsőséges esetben szaglászavar vagy a szaglás elvesztése is előfordulhat miatta. Ezért ha állandó (allergiától és náthás szezontól független) orrfolyást, orrcsepegést tapasztalunk, orrváladékunk tiszta, bőséges, vízszerű, vagy időnként hirtelen eldugul az orrunk, érdemes vazomotoros náthára gyanakodnunk és kezelnünk azt.
Fül-orr-gégészeti vizsgálat során a szakorvostól megtudhatjuk, valóban ez a betegség okozza-e a panaszainkat, de fény derülhet egyéb, orrfolyást és orrdugulást okozó elváltozásokra is. Ilyen például orrpolip, amely az orrnyálkahártya jóindulatú túlburjánzása, az orrsövényferdülés vagy az orrmelléküreg-gyulladása is, melyeket szintén kezelni kell.

Segítsük a gyógyulást!

A tüneteket és a vazomotoros nátha kiváltó okát könnyen kezelhetjük: egyrészt a szakorvos által felírt, szájon át bevethető gyógyszerekkel (antihisztaminokkal), másrészt pedig olyan vény nélkül is kapható, természetes összetevőket tartalmazó orrspray-kkel, mint az Aqua Maris® és az Aqua Maris® Strong
Az Aqua Maris® a benne található ásványi anyagok révén ápolja a fokozottan igénybe vett orrnyálkahártyát, és támogatja annak regenerálódását. Rendszeres használatával biztosítjuk az orrnyálkahártya természetes közegét, hozzájárulunk sejtjeinek stabil működéséhez, segítjük a tisztulását és erősítjük a szervezet védelmét a behatolókkal szemben.
Az Aqua Maris® Strongmagas sótartalma révén segít az orrdugulás megszüntetésében is, mert vizet von el az orrnyálkahártyáról, ezzel csökkenti annak duzzanatát.
Ily módon az Aqua Maris® orrspray család mindkét tagja segítséget nyújt az orrcsöpögés és az orrdugulás megszüntetésében.
Az Aqua Maris® termékcsalád további előnye, hogy szemben a hatóanyagos készítményekkel hosszabb távon is alkalmazhatóak, mindaddig, amíg szükségét érezzük, mert nem okoznak hozzászokást. Hajtógáz helyett pumpával működnek, a sós oldat egyenletesen oszlik el az orrnyálkahártyán, könnyen adagolható, kíméletes az alkalmazása és nincs irritáló hatása.

Bezárom
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyilvánosan Működő Rt.

A termék alkalmazásával kapcsolatos információkról a termekinformacio@richter.hu címen érdeklődhet.

Document ID: KEDP/DAE9BA, Lezárás dátuma: 2023.10.11.